maniatis img

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (Ελληνικά)

Καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, πρ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Ο Γιάννης Μανιάτης είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. 

Είναι Διπλωματούχος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και  Διδάκτωρ Μηχανικός. 

Επισκέπτης Καθηγητής στο Ινστιτούτο Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Βόννης. 

Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής κι Επικοινωνιών».

Διευθυντής του Εργαστηρίου «Συστήματα και Πολιτικές Περιβάλλοντος κι Ενέργειας».

 

Πολιτική και Κοινωνική Δραστηριότητα

- Βουλευτής Αργολίδας (2004 - 2019).

- Υπουργός και υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (2009 - 2015).

- Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών (1998 – 2001).

 

Ακαδημαϊκή δραστηριότητα

Έχει διδάξει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), το Πανεπιστήμιο Βόννης και το Πανεπιστήμιο Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ.), Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά μαθήματα:

• Παρακολούθηση Περιβάλλοντος και Κλιματική Αλλαγή

• Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (G.I.S.)

• Φυσικοί Πόροι και Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη

• Διαρθρωτικές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συστήματα και Πολιτικές Έξυπνων Μεταφορών

Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα και Διαχείριση Τεχνολογικής Καινοτομίας

Έξυπνες Πόλεις κι Ευφυής Γεωργία

Συστήματα, Στρατηγικές και Πολιτικές Ενέργειας

 

Βιβλία - Συγγράμματα

Έχει συγγράψει τα ακόλουθα βιβλία:

1. Μανιάτης, Γ. (2024) «Επειδή δεν υπάρχει Planet B», Εκδ. Πατάκη, Αθήνα

2. Μανιάτης, Γ. (2023). «Η ενεργειακή κρίση και η ελληνική οικονομία», Εκδ. Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, Αθήνα

3. Μανιάτης, Γ. (2020). «Πράσινη Ανάπτυξη: η απάντηση στην Περιβαλλοντική Κρίση», Εκδ. διαΝΕΟσις, Αθήνα

4. Μανιάτης, Γ. (2016). «Μεταρρυθμίσεις και Προοδευτικός Πατριωτισμός», Εκδ. Παπαζήση, Αθήνα.

5. Μανιάτης, Γ. (2012). «Ενέργεια και Ορυκτός Πλούτος. Εθνικοί Πυλώνες Ανάπτυξης», Εκδ. Α.Α.Λιβάνη,  Αθήνα.

6. Μανιάτης, Γ. (2009). «Η Πρόκληση της Πράσινης Ανάπτυξης», Εκδ. Α.Α. Λιβάνη, Αθήνα.

7. Μανιάτης, Γ. (1993). «Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών Γης – Κτηματολογίου», Εκδ. Ζήτη, Θεσσαλονίκη.

 

CV in English

Prof. Yannis Maniatis, f. Minister of Environment, Energy and Climate Change

Dr. Eng. Yannis Maniatis is Professor at the University of Piraeus, Department of Digital Systems. He is a Rural and Surveying Engineer (National Technical University of Athens). 

Visiting Professor at the Institute of Economic Geography, University of Bonn. 

Director of the MSc “Climate Crisis and Information and Communication Technologies”

Director of the “Environmental and Energy Policies and Systems” Laboratory. 

 

Political and Social

- Dr. Maniatis was elected as a Member of the Greek Parliament during the 5 elections of the period 2004 - 2019.  He was appointed:

- Minister and Deputy Minister of Environment, Energy and Climate Change (2009 - 2015)

- Secretary General of the Ministry of Transport and Communications (1998 - 2001)

 

Academic

His main academic fields include: 

1. Geographic Information Systems (G.I.S.) and Remote Sensing, 

2. Energy and Transportation Policies and Systems, 

3. Environmental Management and Climate Change

4. Natural Resources and Sustainable Development 

5. EU Structural Policies and Land Uses 

6. Innovation Management and Digital Entrepreneurship

7. Systems and Policies of Smart Energy, Digital Agriculture, Smart Cities

Dr. Maniatis has participated with more than two hundred (200) scientific papers and lectures in international congresses and scientific magazines.

 

Publications

1. Maniatis, Y. (2024) “Because there is No Planet B”, Patakis Eds, Athens

2. Maniatis, Y. (2023). “Energy Crisis and the Greek Economy”, Economic Chamber of Greece Eds, Athens

3. Maniatis, Y. (2020). “Green Development: the Answer to Climate Crisis”,     diaNEOsis Eds, Athens

4. Maniatis, Υ. (2016). “Structural Reforms and Progressive Patriotism”, Papazisis Eds, Athens.

5. Maniatis, Υ. (2012). “Energy and Natural Resources: National Pillars for Development”, Livanis Eds, Athens.

6. Maniatis, Υ. (2009). “The Challenge of Green Development”, Livanis Eds, Athens.

7. Maniatis, Υ. (1993). “Geographic Information Systems and Environmental Monitoring”, Ziti Eds, Thessaloniki.

 

 

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚAI ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 

Α. Μέρισμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το πλεόνασμα Ανάπτυξης

Μέσα στην πιο μεγάλη κρίση της χώρας, το πρώτο μας μέλημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ήταν με ποιους τρόπους, θα πετύχουμε να πολλαπλασιάσουμε τις δυνατότητες ανάπτυξης και να δημιουργήσουμε εθνικό πλούτο.

Έτσι, προχωρήσαμε σε δουλειά υποδομής, με κίνητρα που θα διασφάλιζαν το περιβάλλον και συνάμα θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας, παράγοντας ταυτόχρονα, εκτός των οικονομικών, και κοινωνικές υπεραξίες. Με άλλα λόγια, πώς θα ενισχυόταν η κοινωνία και ο απλός πολίτης από το αναπτυξιακό πλεόνασμα. 

Παραθέτουμε απολογισμό των δράσεών μας, παράδειγμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αλληλεγγύης Γενεών και Αναπτυξιακής Στρατηγικής.

1. Με το Ν. 4162/2013, δημιουργήσαμε το «Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών», από το 75% των δημοσίων εσόδων της αξιοποίησης των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Με βάση την εμπειρία του αντίστοιχου Νορβηγικού μοντέλου, διαμορφώσαμε το πιο ισχυρό θεμέλιο στήριξης του εθνικού ασφαλιστικού συστήματος και Διαγενεακής Αλληλεγγύης προς τη Νέα γενιά. Το 20% των εσόδων τροφοδοτεί το Πράσινο Ταμείο, για τοπικά έργα προστασίας περιβάλλοντος και ανάπτυξης, ενώ το 5% είναι ο Περιφερειακός φόρος. Εκτιμάται ότι περίπου    2-3.000.000.000€ κάθε χρόνο θα χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας κι επιπλέον, περίπου 500.000.000€ κάθε χρόνο, τις Περιφέρειες όπου εντοπίζονται κοιτάσματα. Τέλος, 50-80.000.000€ κάθε χρόνο, θα χρηματοδοτούν τα Μεταπτυχιακά προγράμματα των ΑΕΙ/ΑΤΕΙ της χώρας.

2. Το 2010, γίναμε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που θεσμοθέτησε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.), δίνοντας έκπτωση έως 40% σε 700.000 φτωχές οικογένειες ανέργων, ΑΜΕΑ, χαμηλών εισοδημάτων, κ.α.

3. Το 2014 νομοθετήσαμε το «Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης», που δίνει έκπτωση 70% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους φορείς Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από το «Χαμόγελο του Παιδιού», μέχρι τα Κοινωνικά, Δημοτικά κι Εκκλησιαστικά συσσίτια, ορφανοτροφεία, κ.α. Σήμερα, πάνω από 600 φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα αξιοποιούν αυτή τη δυνατότητα.

4. Υλοποιήσαμε το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ», ένα πρωτοποριακό, φιλικό προς το περιβάλλον πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης 50.000 κτιρίων, πρώτης κατοικίας φτωχών νοικοκυριών, προϋπολογισμού 500.000.000€, που δημιούργησε 12.000 θέσεις εργασίας και προσφέρει εξοικονόμηση 300-400€ κάθε χρόνο στα νοικοκυριά. Στην αξιολόγηση της Ε.Ε. το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιβραβεύθηκε με τη δεύτερη θέση. Είχαμε προβλέψει στο πακέτο Juncker με συγχρηματοδότηση των τραπεζών, ένα νέο πακέτο 1,5 δις€, που όμως σήμερα είναι ανύπαρκτο.

5. Νομοθετήσαμε το 2014, το 1% των εσόδων από τα Αιολικά Πάρκα, να πιστώνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού των κατοικιών όπου είναι εγκατεστημένα τα πάρκα, ως αντισταθμιστικό όφελος. Ο νόμος προβλέπει σχεδόν μηδενισμό των τιμολογίων της ΔΕΗ στα νοικοκυριά 270 ορεινών χωριών και τους 300.0000 πολίτες που ζουν σ΄ αυτές τις περιοχές.

6. Αναθέσαμε την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, που με την ολοκλήρωσή της, το κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι καταναλωτές θα μειωθεί κατά 100.000.000€ κάθε χρόνο. Αντίστοιχα, εντάξαμε στα διευρωπαϊκά ενεργειακά προγράμματα, την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, μέσω του EuroAsia Interconnector.


Β. Μεταρρυθμίσεις για τον Πολίτη

Στον 1,5  χρόνο υπουργικής θητείας μου, έγινε σημαντικό έργο ανάπτυξης και κοινωνικής ωφέλειας. Έργο, υπογραφή αξιοπιστίας.

1. Αδειοδότησα μέσα σε 1,5 χρόνο, 105 νέες επενδύσεις: 16 σε ενέργεια, 27 σε βιομηχανία, 46 σε τουρισμό, 14 σε ιδιωτική πολεοδόμηση, 15 σε γεωργία, κ.ά. Συνολικός προϋπολογισμός 6,1 δις€ και πρόβλεψη δημιουργίας 9.000 θέσεων εργασίας.

2. Ο νόμος για τη Μικρή ΔΕΗ («νόμος Μανιάτη»), η μεγαλύτερη διοικητική - επιχειρησιακή μεταρρύθμιση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προέβλεπε πώληση του 30% της ΔΕΗ, με συνολικά εθνικά οφέλη σε έσοδα κι επενδύσεις ύψους 4 δις€, δημιουργία ανταγωνισμού με μείωση τιμολογίων για καταναλωτές, μείωση κατά 30% των δανείων και του μισθολογικού κόστους της ΔΕΗ. Πρότυπό μας, η πολιτική του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού, Μάσιμο Ντ Αλέμα. Η ακύρωση του νόμου αυτού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει οδηγήσει σήμερα στην τραγική οικονομική κατάσταση τη ΔΕΗ. 

3. «Περιβαλλοντική Διαύγεια». Με ανατρεπτική τροποποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής δανειοδότησης, εξοικονομούμε 80.000.000€ κάθε χρόνο από τη μείωση της γραφειοκρατίας. Οι 21.000 μέχρι τότε εκπονούμενες μελέτες μειώθηκαν σε μόλις 1.500, το διάστημα αδειοδότησης από 2-3 χρόνια, σε μόλις 2-3 μήνες. Εμπιστευθήκαμε τον επενδυτή, αξιοποιήσαμε πλήρως το Διαδίκτυο, ετοιμάσαμε Π.Δ. για Μητρώα Ιδιωτών Πιστοποιημένων Επιθεωρητών κι Ελεγκτών Μελετών Περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε την ηλεκτρονική εφαρμογή, δεν εφάρμοσε ποτέ το Μητρώο Επιθεωρητών κι Ελεγκτών.

4. «Ηλεκτρονική Πολεοδομία». Με το e-Πολεοδομία, είχαμε ολοκληρώσει στο τέλος το 2014, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την ηλεκτρονική έγκριση όλων των πολεοδομικών αδειών, με ταχύτητα, διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς, μαζί με τις προδιαγραφές για την ψηφιακή καταχώριση και τήρηση όλων των πολεοδομικών, ρυμοτομικών και οικιστικών διαγραμμάτων χρήσεων γης για ολόκληρη τη χώρα. Το Νοέμβριο 2015 που επρόκειτο να ολοκληρωθεί το έργο, εκδόθηκε Υ.Α. αναβολής. Μόλις πρόσφατα, ενεργοποιήθηκε η έτοιμη από το 2014 εφαρμογή.

5. «Σύστημα Εθνικών Ψηφιακών Χαρτών». Νομοθετήσαμε το 2014, την ένταξη, σε ενιαίο ψηφιακό πληροφοριακό σύστημα G.I.S., των «θεσμικών γραμμών» των  παραδοσιακών αρχείων όλων των φορέων του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης, των φορέων, δηλαδή, που τηρούν χάρτες και διαγράμματα για τις εθνικές θεσμικές γραμμές, όπως Σχέδια Πόλης, Ζώνες Αρχαιολογικής Προστασίας, Δασικές εκτάσεις, Αιγιαλός και Παραλία, Περιοχές Περιβαλλοντικής Προστασίας, κ.ά. Προβλέψαμε νομοθετικά την ολοκλήρωση του συστήματος ψηφιακών χαρτών μέσα στο 2020. Στόχος, να μπορεί ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος επενδυτής, υπηρεσία, ή πολίτης, από οποιονδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή, με ένα μόνο πάτημα πλήκτρου, να έχει πλήρη πληροφόρηση για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε κάθε περιοχή της χώρας. Εφαρμόσαμε τη νομοθεσία σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής, μέσω της δημόσια προσβάσιμης Γεωχωρικής Πύλης του «Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας – ΟΡΣΑ». Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Πύλη αυτή δεν είναι πλέον προσβάσιμη. Ανάλογη εφαρμογή υλοποιήσαμε πλήρως σε ολόκληρο το νομό Κοζάνης. Η κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ με το Ν.4447/2016 ακύρωσε την πρόβλεψη αυτή και την αντίστοιχη υποχρέωση των δημόσιων υπηρεσιών να καταχωρίζουν τους χάρτες τους στο εθνικό ψηφιακό σύστημα. Πρόσφατα, επανανομοθέτησε ανάλογη διαδικασία, χάνοντας όμως 4 πολύτιμα χρόνια.

6. Καινοτόμο Περιβαλλοντικό Ιατροτουριστικό πρόγραμμα για Επίδαυρο - Κω - Τρίκαλα. Σχεδιάσαμε κι εντάξαμε για χρηματοδότηση στο ΕΠΕΡΑΑ, ένα ολοκληρωμένο περιβαλλοντικό ιατροτουριστικό πρόγραμμα για την προσέλκυση των 10.000.000 γιατρών του κόσμου και των 200.000 αποφοίτων ιατρικών σχολών κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο. Υπήρχε πρόβλεψη για τη στήριξη στα 200 Ασκληπιεία της Μεσογείου και στον αρχαιολογικό πλούτο ιατρικής στα Ασκληπιεία Επιδαύρου, Κω - Ιπποκράτη και Τρικάλων. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 5.600.000€, περιλάμβανε ειδικά για την Επίδαυρο, συνδυασμένη αξιοποίηση του γνωστού Θεάτρου, Βοτανικού Κήπου αρχαίων θεραπευτικών βοτάνων, με πρόγραμμα διαδρομών πεζοπορίας και Μουσείου Αρχαίων Ιατρικών Εργαλείων. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμα περιμένει ακόμη την έναρξή του, ενώ έχει μειωθεί ο προϋπολογισμός του στις μόλις 980.000€.

7. Αδειοδότηση Υδατοδρομίων. Τον Οκτώβριο 2014, αδειοδοτήσαμε το πρώτο υδατοδρόμιο της χώρας, στην Κέρκυρα. Σήμερα, θα έπρεπε να έχουν αδειοδοτηθεί όλα τα Υδατοδρόμια της χώρας σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακόμη υπόσχεται δίκτυο υδατοδρομίων.

8. Αδειοδότηση Καταδυτικών Πάρκων. Τον Οκτώβριο 2014, νομοθέτησα, για πρώτη φορά στη χώρα, τις διαδικασίες αδειοδότησης της νέας εναλλακτικής μορφής τουρισμού που απευθύνεται στους 7.000.000 καταδύτες. Ήδη, τα πρώτα Καταδυτικά Πάρκα της χώρας αδειοδοτήθηκαν σε Πελοπόννησο, Μαγνησία, Εύβοια, κ.α.

9. «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής». Το Σεπτέμβρη 2014, 30 χρόνια μετά το “Νόμο Τρίτση”, νομοθετήσαμε το μοναδικό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αειφορικής Ανάπτυξης του Λεκανοπεδίου Αττικής, με ειδικές αναπτυξιακές προβλέψεις για το Ελληνικό, την Αθηναϊκή Ριβιέρα, τα δίκτυα Μεταφορών και Πολιτισμού, την προστασία νερών και ορεινών όγκων, την προσέλκυση επενδύσεων, κ.α. Ανάλογο Ρυθμιστικό Σχέδιο καταθέσαμε για τη Μητροπολιτική Περιοχή Θεσσαλονίκης, που δεν ψηφίστηκε λόγω άρνησης της Ν.Δ.

10. Υπέγραψα και δημοσίευσα την πρώτη «Εθνική Στρατηγική Προστασίας της Ελληνικής Βιοποικιλότητας» για αξιοποίηση του μεγάλου περιβαλλοντικού αποθέματος της χώρας, με επιχειρησιακό σχέδιο για την περιβαλλοντική κι αναπτυξιακή προσέγγιση, με φιλοδοξία να συμμετάσχουμε ως χώρα στα έσοδα 70 δις € το χρόνο και 6.000.000 θέσεων εργασίας που προκύπτουν από την αξιοποίηση του περιβαλλοντικού αποθέματος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

11. Υπέγραψα και δημοσίευσα σε ΦΕΚ το πρώτο «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ)» για το Κέντρο της Αθήνας, προϋπολογισμού 150 εκατ €, με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, άλλων 16 Υπουργείων του Οργανισμού Αθήνας και του Δήμου Αθήνας, το πρώτο που εκπονήθηκε στη χώρα για ολοκληρωμένη πολεοδομική, συγκοινωνιακή, κοινωνική, επενδυτική, αρχιτεκτονική αξιοποίηση Πολεοδομικού Συγκροτήματος της χώρας. Ανάλογο Σχέδιο εκπονήθηκε κι ολοκληρώθηκε στους δήμους της Δυτικής Αθήνας, ενώ είχε προετοιμαστεί και για τη Θεσσαλονίκη.

 

Γ. Προοδευτικός Πατριωτισμός & Οικονομική Διπλωματία

Με την εκπόνηση πολιτικών Ανάπτυξης που αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας, δώσαμε στην Ελλάδα, συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας και παράλληλα ενισχύσαμε το κοινωνικό μέρισμα χρηματοδοτώντας τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το έργο μας είναι υπογραφή αξιοπιστίας.

1. Το 2011, μετά από πολλά χρόνια απραξίας, ανοίξαμε το φάκελο “ελληνικά πετρέλαια”, με το Ν.4001/2011 (“νόμος Μανιάτη”), με τη δημιουργία του εθνικού φορέα ερευνών, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, το διαφανές και σύγχρονο διαγωνιστικό πλαίσιο. Σήμερα, μπορούμε με αξιοπιστία να εκτιμήσουμε ότι για τις επόμενες δεκαετίες το κοινωνικό μέρισμα από τις έρευνες θα ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 2-3 δις € με αποδέκτες το εθνικό ασφαλιστικό σύστημα, τις Περιφέρειες της χώρας και τα ελληνικά Πανεπιστήμια, τη Νέα Γενιά. Ως κοινωνικό μέρισμα επιπλέον αναμένεται η δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας από τις δράσεις αξιοποίησης των εθνικών κοιτασμάτων (1.000 θέσεις/γεώτρηση).

2. Με το άρθρο 156 του Ν.4001/2011, ενσωματώσαμε στο εθνικό μας δίκαιο την αρχή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για τη μέση γραμμή ίσων αποστάσεων, στον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης - ΑΟΖ. Σ΄αυτό το άρθρο στηρίζεται κυρίως το ΥΠΕΞ για την έκδοση Ρηματικών Διακοινώσεων προς τα Ηνωμένα Έθνη και άλλα διεθνή fora, όταν η Τουρκία διενεργεί παράνομες έρευνες στο Αιγαίο.

3. Το 2014, δημοσιεύσαμε και κατοχυρώσαμε στην εφημερίδα της Ε.Ε. το διεθνή διαγωνισμό ερευνών υδρογονανθράκων για 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, με βάση την εθνική οριοθέτηση των Οικονομικών Ζωνών μας με Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, όπως προβλέπει το Διεθνές κι Εθνικό Δίκαιο.

4. Το 2013, εντάξαμε για χρηματοδότηση στα διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα PCIs, τρεις σπουδαίους αγωγούς φυσικού αερίου που καθιστούν τη χώρα ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων: α) τον ΤΑΡ, που μεταφέρει αέριο από την Κασπία - Αζερμπαϊτζάν, μέσω Ελλάδας προς Ιταλία, β) τον IGB - Κάθετο Διάδρομο, που μεταφέρει αέριο από την Κομοτηνή προς Βουλγαρία, Ρουμανία, και γ) τον EASTMED, που μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα Ισραήλ και Κύπρου, μέσω Κρήτης, Πελοποννήσου, Δυτ.Ελλάδας και Ηπείρου προς Ιταλία.

5. Το 2013, εντάξαμε για χρηματοδότηση στα διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα, τον EUROASIA INTERCONNECTOR, το πρώτο ηλεκτρικό καλώδιο, που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη, ξεκινώντας από εργοστάσιο φυσικού αερίου στο Ισραήλ και, μέσω Κύπρου και Κρήτης, θα καταλήγει στην Αττική.

6. Υλοποιήσαμε τις τριμερείς ενεργειακές συνεργασίες με Κύπρο-Ισραήλ και Κύπρο- Αίγυπτο, στο πλαίσιο της εθνικής ενεργειακής διπλωματίας και στρατηγικής, προκειμένου η ενέργεια να αποτελέσει παράγοντα ειρήνης κι ευημερίας και όχι γεωπολιτικής αστάθειας.

 

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Το μεγαλύτερο Ανοικτό Πολιτιστικό Πάρκο του Κόσμου

Για το αύριο της Αργολίδας, προτείνω τον ακόλουθο Δωδεκάλογο πρωτοβουλιών και αναπτυξιακών δράσεων, που θα την καταστήσουν Πρότυπο Κέντρο Βιώσιμης, Έξυπνης Ανάπτυξης σε επίπεδο χώρας, για τις οποίες δεσμευόμαστε.

Συνοπτικά οι προτάσεις μου είναι οι ακόλουθες ανά θέμα:

PAGE 1 12LOGOS
PAGE 2 12LOGOS
PAGE 3 12LOGOS
PAGE 4 12LOGOS
PAGE 5 12LOGOS
PAGE 6 12LOGOS
PAGE 7 12LOGOS
PAGE 8 12LOGOS
PAGE 9 12LOGOS
PAGE 10 12LOGOS
PAGE 11 12LOGOS
PAGE 12 12LOGOS
PAGE 13 12LOGOS
PAGE 14 12LOGOS
Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata