maniatis img

 

απολογισμοσ πολιτικησ δρασησ

γιαννη μανιατη - υφυπουργου περιβαλλοντοσ, ενεργειασ & Κλιματικησ αλλαγησ,

 

 

α. δρασεισ για την αργολιδα

α ν α β α λ ο σ - ν ε ρ ο

1. αναβαλοσ: μετα απO 40 χρονια, το ονειρο γινεται πραγματικοτητα

Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας ξεκίνησε να υλοποιείται, κάνοντας πράξη την προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο λαό της Αργολίδας.

Τον Απρίλιο του 2010 έγινε το ξεκίνημα με την έναρξη του έργου «Βελτιώσεις Υφισταμένων Δικτύων Αναβάλου Ν. Αργολίδας», προϋπολογισμού 2.300.000 €, το οποίο έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό πάνω από 70%. Το έργο αυτό ήταν το πρώτο από το σύνολο των επιμέρους έργων για τον Ανάβαλο, που έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση.

Τον Ιανουάριο του 2011, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, έγινε η ανάθεση των μελετών επέκτασης του έργου στις περιοχές Ερμιονίδας και Επιδαύρου, εκτιμώμενου προϋπολογισμού για την επέκταση στην Ερμιονίδα 10.000.000 € και 8.000.000€ για την επέκταση στο δήμο Επιδαύρου.

Στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η τελική υπογραφή της Σύμβασης για το μεγάλο έργο του Ανάβαλου, προϋπολογισμού 14.700.000 € «Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας του Νομού Αργολίδας». Έχει προηγηθεί σχετική θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στις 25 Ιανουαρίου 2011.

Για το τέταρτο υποέργο «Αναβάθμιση αντλιοστασίου & φράγματος Αναβάλου Ν. Αργολίδας», προϋπολογισμού 6.850.000 €, με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, στις 25/1/2011, εγκρίθηκαν οι τελικοί όροι δημοπράτησης και σύντομα αναμένεται η προώθηση του σχετικού διαγωνισμού.

Για λόγους μόνο ιστορικής μνήμης, να θυμίσω ότι κατά το διάστημα 2004-2009, διάστημα υλοποίησης του Γ’ ΚΠΣ από την κυβέρνηση της Ν.Δ., από ένα σύνολο 450 εκατ. € που διατέθηκαν για εγγειοβελτιωτικά έργα σε όλη τη χώρα, ο Ανάβαλος και η Αργολίδα δεν πήραν ούτε ένα (1) € (!!!).

Ενημερωτικό Σημείωμα για Εγγειοβελτιωτικά Έργα Ν. Αργολίδας (24/6/2011)


 

2. ΕργοστAσιο ποσIμου νεροY στην ΑργολIδα

Μαζί με την άρδευση, το ζήτημα του πόσιμου νερού αποτελεί το κορυφαίο αναπτυξιακό θέμα.

Κάθε οικογένεια της Αργολίδας πληρώνει κάθε χρόνο 800-1200 ευρώ (!!!) για πόσιμο νερό. Είναι η μεγαλύτερη αιμορραγία εισοδήματος στην Αργολίδα. Μια αόρατη, πανάκριβη και απαράδεκτη δαπάνη. Κάνουμε το μεγάλο βήμα. Προωθούμε τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας πόσιμου νερού που θα εξυπηρετεί τους Δήμους Ναυπλίου και Άργους – Μυκηνών, με τη συνεργασία των αντίστοιχων ΔΕΥΑ, καθώς και της Περιφέρειας.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2011, μετά από πρωτοβουλία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, αποφασίστηκε έως τα τέλη Μαρτίου οι Δήμοι Ναυπλίου και Άργους – Μυκηνών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, να καταθέσουν φάκελο με τις προτάσεις τους για τη δημιουργία Εργοστασίου Επεξεργασίας Πόσιμου Νερού στην Αργολίδα, από το νερό του Αναβάλου.

Παράλληλα, θα καταβληθεί προσπάθεια να συνδυαστεί η μονάδα στον Ανάβαλο, με έργα αποχέτευσης στην ευρύτερη διοικητική περιοχή του τέως Δήμου Λέρνας, εξέλιξη που θα συμβάλει θετικά στην επιλεξιμότητα της πρότασης.

Το έργο θα υποβληθεί για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

 

3. ΕμπλουτισμOς ΥδροφOρου Ορίζοντα ΑργολIδας

Επιτέλους σταματά η εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία των προηγούμενων δεκαετιών, το νερό των πηγών του Κεφαλαρίου και της Λέρνας, να χύνεται άσκοπα στη θάλασσα, την στιγμή που ο υδροφόρος ορίζοντας της Αργολίδας έχει υποχωρήσει πολλά χιλιόμετρα στο εσωτερικό του χερσαίου τμήματος!

Μετά από σύσκεψη που έγινε με συμμετοχή της τ. Νομαρχίας Αργολίδας και των Δήμων Άργους, Κουτσοποδίου, Μιδέας, Ασίνης, Μυκηναίων, κ.ά., αποφασίστηκε η προώθηση της μελέτης για την επέκταση του εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα στο σύνολο σχεδόν του αργολικού πεδίου. Με συντονισμένες προσπάθειες των νομαρχιακών υπηρεσιών και των περιβαλλοντικών υπηρεσιών του κεντρικού υπουργείου (ΥΠΕΚΑ), εγκρίθηκε μέσα στο 2010 η περιβαλλοντική αδειοδότηση της επέκτασης στους παραπάνω δήμους. Αφήνουμε, ως κοινωνία, οριστικά πίσω μας το παρελθόν της αδιαφορίας απέναντι στο νερό, τον πολυτιμότερο πόρο που μας χάρισε η φύση.

 

 

Μέσα σε ένα χρόνο, με την έναρξη υλοποίησης του Αναβάλου, του εργοστασίου πόσιμου νερού και του εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, ανατρέπουμε αρνητικά ιστορικά, οικονομικά και αναπτυξιακά δεδομένα δεκαετιών και κοιτάμε αισιόδοξα το μέλλον.

 

 

 

π ο λ ε ο δ ο μ ι α – χ ω ρ ο τ α ξ ι α

4. Εγκριση γενικου πολεοδομικου σχεδιου αργουσ

Μετά από πολλά χρόνια ανυπαρξίας, βαλτώματος και πολεοδομικής ασφυξίας, το Άργος απέκτησε επιτέλους Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), το πρώτο από ένα μεγάλο σύνολο πόλεων της Ελλάδας.

Η πόλη του Άργους απέκτησε επιτέλους ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη βιώσιμη ανάπτυξή της, με ποιότητα ζωής για τους πολίτες της. Στις 26/2/2010 με απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, προωθήθηκε η σχετική διαδικασία, η οποία εγκρίθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 3/6/2010και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 269/ΑΑΠ/2010. Καταφέραμε, μετά από πολλά χρόνια γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, να ανοίξει το μεγάλο παράθυρο στην ανάπτυξη της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης. Οι κάτοικοι του Άργους μπορούν να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους με πολεοδομικά βιώσιμο τρόπο και η πόλη να ανασάνει και να επεκταθεί πολεοδομικά, αναπτυξιακά, πληθυσμιακά και οικονομικά. Τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται κατά τα πρώτα στάδια εφαρμογής, επιλύονται με τη συνεργασία του Δήμου και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

5. ΚουτσοποδI, ΜιδEα, Μυκηνεσ, ΑσIνη, ΛυρκεIα αποκτουν το δικο τους σχεδιο πολεοδομικησ αναπτυξησ

Με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος στις 28/9/2010 χρηματοδοτήθηκε από το ΕΤΕΡΠΣ η Β’ Φάση εκπόνησης των Σχεδίων Χωροταξικής – Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) των δήμων Κουτσοποδίου, Μιδέας, Ασίνης, Μυκηνών και Λυρκείας.

Οι μελετητές και οι σημερινές δημοτικές αρχές, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες των παραπάνω τέως (Καποδιστριακών) Δήμων, μπορούν να σχεδιάσουν το πολεοδομικό και αναπτυξιακό μέλλον των περιοχών αυτών. Ουσιαστικά, έχει δοθεί πια η δυνατότητα στις παραπάνω περιοχές να σχεδιαστούν οι χρήσεις γης, να προσδιοριστούν οι κοινωφελείς και κοινόχρηστοι χώροι, να αναδειχτούν τα τουριστικά και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα, να αξιοποιηθεί ένας μέρος της γης για β’ κατοικία, να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον.

 

6. ΠρAξη ΕφαρμογHς ΝοτIου ΤμHματος Aργους

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2009, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς και του Kεντρικού ΣΧΟΠ, προωθήθηκαν όλες οι μέχρι τότε λιμνάζουσες για χρόνια διαδικασίες για την αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου, καθώς και την προώθηση της Πράξης Εφαρμογής του Νότιου Τμήματος της πόλης του Άργους. Μετά από καθυστερήσεις αρκετών ετών, επιτέλους βρίσκεται στο τελικό στάδιο η αναθεώρηση του Σχεδίου πόλης στις περιοχές Γεφύρια και Θεάτρου.

7. ΠολεοδομικH ΜελEτη ΣπηλιωτAκη ΛΕΡΝΑΣ

Μετά από συναντήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ανάμεσα στις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και το Δήμο Λέρνας, εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 από την Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας του ΥΠΕΚΑ, η πολεοδομική μελέτη του οικισμού Σπηλιωτάκη. Η έγκριση αυτή αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι όταν υπάρχουν καινοτόμες ιδέες και οργανωμένες προσπάθειες από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και ισχυρή πολιτική βούληση από τις κυβερνήσεις, τα αποτελέσματα είναι πολύ μπορούν να προκύψουν πολύ σημαντικές εξελίξεις για τις τοπικές κοινωνίες.


 

A λ λ ε ς   α ν α π τυ ξ ι α κ ε σ δ ρ α σ ε ι σ

8. ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2012 ΤΟ φυσικο αερIο ΦΘΑΝΕΙ στην πελοποννησο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας έως την Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Βασικός σκοπός κατασκευής του Έργου, προϋπολογισμού 128 εκατ. €, είναι η τροφοδοσία του Σταθμού 820 MW της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη με Φυσικό Αέριο. Η χάραξη του αγωγού έγινε με κριτήριο τη δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στις ευρύτερες βιοτεχνικές/αστικές περιοχές από τις οποίες διέρχεται (περιοχή Κορίνθου, περιοχή Άργους-Ναυπλίου, περιοχή Τρίπολης, περιοχή Μεγαλόπολης). Σύμφωνα με το επίσημα χρονοδιάγραμμα που έχει κατατεθεί στην ΕΕ, ο αγωγός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2012.

Οι μεγάλοι ωφελημένοι από την κατασκευή αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου θα είναι οι κάτοικοι του Άργους και του Ναυπλίου, αφού η διέλευση του αγωγού από το μέσο της απόστασης ανάμεσα στις δύο πόλεις, επιτρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη η δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί τις βιομηχανίες – βιοτεχνίες και τα νοικοκυριά των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της Αργολίδας. Η κατανάλωση φυσικού αερίου θα μειώσει κατά τουλάχιστον 20% το ενεργειακό κόστος των βιοτεχνιών και των νοικοκυριών του νομού.


9. πραγματικοτητα ο προαστιακοσ στην αργολιδα

Αθήνα – Ναύπλιο σε 2 ώρες και Αθήνα – Άργος σε 1 ώρα και 50 λεπτά!

Για έξι μήνες ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος λειτούργησε στην Αργολίδα. Παρά τη λυσσαλέα αντίδραση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, τα οποία προωθούν με συστηματικό τρόπο τη χρήση του οδικού δικτύου σε βάρους του σιδηροδρόμου, καταφέραμε με τη βοήθεια των εργαζομένων του ΟΣΕ, των Φίλων του Σιδηροδρόμου και ελάχιστων τοπικών παραγόντων της Αργολίδας, έστω και για λίγους μήνες, να αποδείξουμε πώς μεγάλα έργα μπορούν να γίνονται και με λίγα χρήματα.

Η μέγιστη ταχύτητα των 120 χλμ/ώρα που επιτρέπεται πια στο σημερινό ανακαινισμένο δίκτυο Κόρινθος – Άργος/Ναύπλιο - Ανδρίτσα, έγινε με μία επένδυση μόλις 25 εκατ. € σε ένα μήκος διαδρομής 88 χλμ. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, για το πιθανό κόστος σε περίπτωση που είχε επιλεγεί να αντικατασταθεί η υφιστάμενη μετρική γραμμή, με νέα γραμμή κανονικού εύρους, αρκεί να αναφερθεί ότι στο αντίστοιχο έργο του τμήματος Κιάτο – Αίγιο, μήκους 70 χλμ, η αντικατάσταση της σημερινής μετρικής γραμμής στην ίδια χάραξη, με διπλή γραμμή κανονικού εύρους, κοστίζει πάνω από 500 εκατ. €, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ.

Για λόγους ιστορικής δικαιοσύνης πρέπει να καταγραφεί ότι ο σχεδιασμός της γραμμής, η ένταξη του έργου στο Γ’ ΚΠΣ με την διασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων, καθώς και η δημοπράτηση του έργου στις 14/01/2004, έγιναν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά η ανάθεση, η εκτέλεση, η παραλαβή και η πληρωμή του έργου έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ, αφού το έργο ανατέθηκε στις 25.08.2004, παραλήφθηκε στις 15.02.2008 και παραδόθηκε για χρήση την 01.08.2009.

Δυστυχώς, οι αντίπαλοι του σιδηροδρόμου σε όλη την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι απίστευτες σπατάλες και εγκληματικές παραλείψεις των προηγουμένων ετών, έχουν οδηγήσει σήμερα σε προσωρινή αναστολή των δρομολογίων, σε περιοχές όπως το τμήμα Κόρινθος – Άργος/Ναύπλιο, Άργος - Τρίπολη – Καλαμάτα, Έδεσσα – Φλώρινα, Πάτρα – Καλαμάτα, κ.ά.

Σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς της Πελοποννήσου (ιδιαίτερα της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας), συνεχίζουμε τον αγώνα, ώστε να λειτουργήσουν ειδικά θεματικά τουριστικά δρομολόγια. Στην επαναλειτουργία των προαστιακών δρομολογίων Κόρινθος – Άργος/Ναύπλιο, Καλαμάτα – Μεσσήνη και Πάτρα – Ρίο στην υφιστάμενη σύγχρονη μετρική γραμμή, είναι που επικεντρώνουμε τις προσπάθειες μας για το άμεσο μέλλον.

Έχουμε χάσει προσωρινά μια μάχη. Τους βεβαιώνουμε, όμως, ότι θα κερδίσουμε τον πόλεμο. Η μεγάλη προίκα της σύγχρονης σιδηροδρομικής γραμμής για την Αργολίδα είναι παρούσα.

Δείτε τα δρομολόγια που ίσχυσαν από 1/8/2010 εώς 9/12/2010

Δείτε σχετικό δημοσίευμα από το site parapolitiki.com

Δείτε σχετικό δημοσίευμα απο το site alliprotasi.wordpress.com

 

 

10. ΕΩΣ 30% ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ 1.600 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ – ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3.500 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Περίπου 1.600 οικογένειες της Αργολίδας πληρώνουν από τις αρχές του έτους 20-30% φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, σε σχέση με τους υπόλοιπους καταναλωτές της ίδιας κατηγορίας, αξιοποιώντας τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.).

Το νέο αυτό τιμολόγιο, με Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη σημερινή κυβέρνηση, για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες καταναλωτών (άτομα με εισόδημα κάτω του αφορολόγητου ορίου -μείωση 20%, μακροχρόνια άνεργοι - μείωση 30%, γονείς με τρία παιδιά- μείωση 20%, άτομα με αναπηρία -μείωση 30%), προκειμένου να προστατευθούν, στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα. Μέχρι σήμερα στην Αργολίδα έχουν υποβληθεί συνολικά 2.096 αιτήσεις, από τις οποίες οι 1.567 έχουν ήδη ενταχθεί στο ειδικό αυτό τιμολόγιο. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Αργολίδα μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το ευνοϊκό καθεστώς, έως 3.500 νοικοκυριά.

 

11. 43% μεIωση χρέωσησ στους Ανεμομείκτες

Μια αδικία πολλών ετών σε βάρος των παραγωγών εσπεριδοειδών της Αργολίδας που χρησιμοποιούν ανεμομείκτες, επιτέλους αποκαθίσταται.

Με βάση τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, όπως αυτά ισχύουν από 01.01.2011, προβλέπεται μείωση κατά 43% στη συνολική χρέωση για χρήση των ανεμομεικτών το 2011 στην Αργολίδα. Έτσι, ενώ ο παραγωγός της Αργολίδας για έναν τυπικό ανεμομείκτη το 2010 πλήρωνε συνολικά 544 €, το 2011 η αντίστοιχη χρέωση θα είναι μόλις 312 €, δηλαδή μειωμένη κατά 232 €, ή 43% σε σχέση με το 2010. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι οι φετινές χρεώσεις στους ανεμομείκτες θα είναι χαμηλότερες ακόμη και από αυτές του 2004, αφού σε μια τυπική κατανάλωση, η μείωση σε σχέση με το 2004 είναι περίπου 80€ (20% μειωμένο).

 

12. ΑκIνητο «αεροδρομιο» τησ ΔΕΠΟΣ στο ΠορτοχEλι

Η λειτουργία της ΔΕΠΟΣ από την προηγούμενη κυβέρνηση αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αδιαφορίας και ανικανότητας του δημόσιου τομέα.

Μια δημόσια επιχείρηση που διαχειρίζεται ακίνητα πολλών εκατομμυρίων €, χρωστούσε μέχρι και τα νοίκια των κεντρικών γραφείων της, τα οποία είχε να πληρώσει από το 2006. Στις αρχές του 2010, αποκαλύφθηκε ότι η Εταιρία παραδόθηκε στην νέα κυβέρνηση με συνολικό χρέος πλέον των10 εκατ. €. Οι πιστωτές της προσπάθησαν να βγάλουν σε πλειστηριασμό το «φιλέτο» της Εταιρίας που είναι το ακίνητο στο Πορτοχέλι (περιοχή Αεροδρόμιο), η αξία του οποίου εκτιμάται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια €, ποσό, σε κάθε περίπτωση, πολλαπλάσιο των οφειλών. Καταφέραμε να αποφύγουμε και τον πρώτο πλειστηριασμό που αφορούσε σε χρέος 100.000 € και τον δεύτερο για χρέος 590.000 € και τον τρίτο πλειστηριασμό για χρέος μόλις 5.000 €, κάνοντας πράξη τη σχετική δέσμευσή μας προς το λαό της Ερμιονίδας.

 


13. ΣυμβοYλιο Υπουργών ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΣΕΠ στο ΝαYπλιο

Για δύο μέρες η πρωτεύουσα της Αργολίδας, έγινε πρωτεύουσα της Ενέργειας των 17 χωρών της περιοχής του Εύξεινου Πόντου.

Στις 12 Οκτωβρίου του 2010, η Διάσκεψη των Υπουργών Ενέργειας του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), στο Ναύπλιο, με προεδρία του Έλληνα Υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη, υιοθέτησε τη «Διακήρυξη του Ναυπλίου», ένα κείμενο το οποίο θα προσδιορίσει το ενεργειακό μέλλον της περιοχής για τα επόμενα χρόνια. Το κεντρικό μήνυμα της διακήρυξης «Η Μαύρη Θάλασσα γίνεται Πράσινη» (“BlackSeaturnsGreen”) αποτελεί μία μεγάλη δικαίωση των ελληνικών προσπαθειών και μια σημαντική στροφή των επενδυτικών δραστηριοτήτων σε δράσεις Πράσινης Ενέργειας, Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας. Η Πράσινη Ανάπτυξη αποτελεί πλέον στόχο των μεσομακροπρόθεσμων ενεργειακών σχεδίων όλων των χωρών του Εύξεινου Πόντου.

 

 

Β. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του έχει την ευθύνη για κρίσιμους τομείς του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, όπως:

 

1. Η σύσταση Δημόσιου Φορέα Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων, μετά από μια δεκαπενταετία απραξίας και αδράνειας. Η Ελλάδα με την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να στηριχθεί στην αναγκαία ιστορική αναπτυξιακή ανάτασή της, για ένα καλύτερο μέλλον των Ελλήνων.

 

2. Η ενίσχυση και αναβάθμιση του γεωοικονομικού ρόλου της χώρας, μέσα από την στήριξη και προώθηση των ενεργειακών έργων :

·Πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

·Ελληνο-ρωσικός Αγωγός Φυσικού Αερίου SouthStream

·Ελληνο-ιταλικός αγωγός Φυσικού Αερίου ITGI

·Ελληνο-βουλγαρικός αγωγός Φυσικού Αερίου IGB

Μεγάλος αριθμός διεθνών συναντήσεων και ταξιδιών σε Μόσχα, Ουάσιγκτον , Σαουδική Αραβία, Βρυξέλλες και όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες που προσδιορίζουν το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη. Η Ελλάδα προωθεί τον ξεχωριστό γεωπολιτικό της ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

3. Η ανάπτυξη της Γεωθερμίας. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα προκηρύσσει διεθνείς διαγωνισμούς για παραγωγή ενέργειας από Γεωθερμικά Πεδία, από τους οποίους αναμένονται επενδύσεις της τάξης των 200 εκατ. .

 

4. Η Εξοικονόμηση Ενέργειας που αποτελεί το μεγαλύτερο, ανεκμετάλλευτο και ανεξάντλητο ενεργειακό κοίτασμα της χώρας, βασικός πυλώνας ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, με βιωσιμότητα και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Προγράμματα:

 

- «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». Το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην Ευρώπη. Αναμένονται επενδύσεις άνω των 1,2 δις σε κύριες κατοικίες, μέσα στο 2011.

 

- «Χτίζοντας το Μέλλον» - Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα Κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Πάνω από 3 εκατ. παρεμβάσεις, με εξοικονόμηση άνω των 9 δις € σε βάθος δεκαετίας και δημιουργία πάνω από 150.000 θέσεων εργασίας.

 

- Εξοικονόμηση ενέργειας σε σχολεία, δημόσια κτίρια, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.ά. προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. €.

 

5.Νέα Φθηνότερα Τιμολόγια της ΔΕΗ – μειώσεις ύψους 140 εκατ € για το 2011, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νοικοκυριά, κ.α.

 

6.Απελευθέρωση της αγοράς Φυσικού Αερίου, με συμμετοχή ιδιωτών προμηθευτών.

 

7.Πράσινο Νησί Άη Στράτης – προωθείται η πράσινη καινοτομία με στόχο τη διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό 100% στο νησί που θα αποτελεί διεθνές έργο – πρότυπο προώθησης της πράσινης ενέργειας.

 

8.Αξιοποίηση των 40 δις € του Ορυκτού Πλούτου της χώρας, με νέο Κανονισμό Μεταλλευτικών & Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ), νέο Λατομικό Νόμο, νέες πρωτοβουλίες βιώσιμων εξορύξεων.

 

9.Εντατικοί έλεγχοι και αυστηρά πρόστιμα έως 1,5 εκατ. € για νοθεία στα καύσιμα.

{edocs}2012-04-11-POLITIKH DRASH_final with_video-short.pdf, 500, 300{/edocs}

 

 

 

 

 

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata