maniatis img

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 15 Απριλίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, η σύσκεψη για τις προοπτικές δημιουργίας Μονάδας Επεξεργασίας του νερού του Αναβάλου, προκειμένου αυτό να γίνει πόσιμο, για χρήση των κατοίκων των Δήμων Ναυπλίου και Άργους – Μυκηνών.

Στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη και με συντονισμό από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Χειβιδόπουλο, είχαν προσκληθεί για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους:
i) ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ και καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης με συνεργάτες του, καθώς και
ii) ο Γενικός Διευθυντής του ΙΓΜΕ, και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κώστας Παπαβασιλείου με συνεργάτες του.

Στη σύσκεψη έγινε από τους κ.κ. Π. Γιαννουλόπουλο και Π. Σαμπατακάκη, στελέχη του ΙΓΜΕ, συνοπτική παρουσίαση της μελέτης που είχε εκπονήσει το 2008 το Ινστιτούτο, μετά από ανάθεση της ΤΕΔΚ Αργολίδας. Τα πορίσματα της μελέτης αυτής ήταν η βάση στην οποία στηρίχθηκε η πρόταση για τη δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας πόσιμου ύδατος.


Η πρόταση αυτή, άλλωστε, αποτελεί μία από τις 10 βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μανιάτη απέναντι στο λαό της Αργολίδας (http://www.maniatisy.gr/images/stories/vivlia/filadio2009.pdf), στο πλαίσιο της δέσμευσης του Πρωθυπουργού της χώρας, Γ. Α. Παπανδρέου, για οριστική επίλυση του προβλήματος άρδευσης και ύδρευσης της Αργολίδας, με πλήρη αξιοποίηση των πηγών του Αναβάλου και της Λέρνας.


Εκ μέρους του Δήμου Ναυπλίου συμμετείχαν:
- ο Αντιδήμαρχος, κ. Δημ. Κωστούρος εκ μέρους του Δημάρχου κ. Π. Αναγνωσταρά,
- ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Τάσος Σαλεσιώτης, καθώς και
- οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων, κ κ. Χρ. Γραμματικόπουλος και Ι. Γκιόλας.
Εκ μέρους του Δήμου Άργους - Μυκηνών συμμετείχε:
-  ο Δήμαρχος, κ. Δημ. Καμπόσος και
- ο κ. Σωτήρης Κωτσοβός, επικεφαλής δημοτικής παράταξης.
Επίσης, την συνάντηση παρακολούθησαν εκπρόσωποι του ΤΕΕ, του Συλλόγου Μηχανικών Αργολίδας, των υπηρεσιών της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και των ΔΕΥΑ των δύο Δήμων.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο Υφυπουργός, κ. Γιάννης Μανιάτης, ανακοίνωσε πως θεωρεί ότι εφεξής το ζήτημα της υλοποίησης, ή μη της μονάδας αφορά αποκλειστικά και μόνο τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο δήμων, που οφείλουν άμεσα να πάρουν οριστικές αποφάσεις και με επιστημονική τεκμηρίωση να αντιμετωπίσουν όλες τις διαστάσεις του θέματος.
Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος υιοθετεί και στηρίζει την πρόταση της ΤΕΔΚ Αργολίδας και του ΙΓΜΕ για τη δημιουργία της μονάδας. Σε τρεις επανειλημμένες δημόσιες συναντήσεις κατέθεσε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο έργο προϋπολογισμού 3-5 εκατ. €, ενώ τέλος συνόψισε την κοινωνική και οικονομική διάσταση του έργου στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σε εποχές οικονομικής κρίσης δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αναγκάζει τις οικογένειες της Αργολίδας να πληρώνουν κάθε χρόνο 700-1000 € για αγορά εμφιαλωμένου νερού, όταν με χρηματοδότηση της ΕΕ και του ΕΣΠΑ, δύναται, όχι μόνο να λυθεί το θέμα, αλλά επιπλέον στην πραγματικότητα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο του νομού, με τεράστια συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών.

Πατήστε εδώ για την αναλυτική παρουσίαση της μελέτης του ΙΓΜΕ (2008), η οποία τεκμηριώνει την αναγκαιότητα δημιουργίας της μονάδας.

 

ΜΕΛΕΤΗ ΙΓΜΕ (2008) "Υπόγεια νερά του Αργολικού Πεδίου. Υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές"

Μελέτη ΤΕΕ, Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου "Φράγμα - Πηγή Αναβάλου, Στατιστική Ανάλυση Παρατηρήσεων. Περιεκτηκότητα Χλωριόντων Ύδατος Αναβάλου"

Μελέτη ΤΕΕ, Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου "Διαχείρηση Υδατικών Πόρων Νομού Αργολίδας"
Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata